Groenten fermenteren
- Laura Contreras
- 21 nov 2023
- 2 minuten om te lezen
Fermenteren van groenten is niet alleen een heerlijke manier om je smaakpapillen te verwennen, maar het biedt ook veel mooie gezondheidsvoordelen. Tijdens het fermentatieproces worden natuurlijke suikers en bacteriën in groenten omgezet in probiotica, die gunstig zijn voor de darmgezondheid. Deze levende culturen bevorderen een goede darmflora, ondersteunen het immuunsysteem en helpen bij de spijsvertering. Bovendien worden voedingsstoffen in groenten tijdens het fermentatieproces beter verteerbaar, waardoor je lichaam er makkelijker toegang tot krijgt!
Het is ook nog eens verrassend eenvoudig! Met een paar ingrediënten kun je je eigen gefermenteerde creaties maken. Er zijn geen ingewikkelde keukengereedschappen nodig en het is toegankelijk voor zowel beginners als ervaren thuiskoks. Het is een avontuurlijke manier om smaken te verkennen terwijl je je gezondheid een boost geeft. Dus, duik in de wereld van fermentatie en laat je keuken bruisen van gezonde, smaakvolle creaties! 🥒✨
Enkele voordelen van het fermenteren van groenten:
- Groenten worden langer houdbaar (ze kunnen tot wel een jaar goed blijven in je koelkast)
- Tijdens het oogstseizoen kun je veel groenten tegelijk verwerken
- Natuurlijke boost voor je darmen
- Heerlijke smaaksensatie bij elke maaltijd
- De groenten worden makkelijker verteerbaar
Zout speelt bij de fermentatie een essentiële rol. Het draagt bij aan de smaak, onttrekt vocht uit je groenten (of fruit), reguleert het fermentatieproces en doodt ongewenste micro-organismen. Als je wilt dat je groenten knapperig blijven, moet je zorgen voor voldoende zout! Plus het is natuurlijk ook extra lekker, zo'n zout zuurtje. Laat het zout niet ontbreken in je fermentatieavontuur!!
Dit is hoe je het doet:
Kies je groenten en snij ze in de gewenste maat/vorm (wortel, paprika, komkommer, radijs, bieten, kool, etc)
Zet je glazen fermentatie pot op een weegschaal en zet (met het glas erop!) de weegschaal op nul. Doe je groenten in de pot en voeg nét genoeg water toe zodat de groenten onder staan. Laat een klein beetje ruimte over aan de bovenkant.
Neem het gewicht van de groenten + het water samen en vermenigvuldig dat met 2,5-3%. Dit geeft aan hoe veel zout je moet toevoegen. Voor hardere groenten zoals wortels en kool, is 2,5% top. Als je zachtere of zoete groentes wil fermenteren zoals komkommer of bieten, heb je een hoger percentage zout nodig (3-3,5%) om ze knapperig te houden en schimmel te voorkomen. Probeer verschillende dingen uit en kijk wat het beste werkt voor jouw smaak.
Als je eenmaal weet hoe veel zout je nodig hebt, zet je de weegschaal weer op nul en voeg je die hoeveelheid zout toe. Doe de deksel op de pot en schud totdat al het zout is opgelost. Maak dan de pot weer open en leg op de bovenkant een fermentatie gewicht (of iets anders zwaars) toe zodat de groenten onder water blijven. Sluit dan de pot.
Zet de glazen pot op kamertemperatuur en uit de zon voor zo'n 7 tot 31 dagen. Maak elke dag de pot even open, zodat de gassen die gevormd worden eruit kunnen en je pot niet explodeert. Tijdens het proces kun je proeven en bepalen wanneer de fermentatie voldoende naar smaak is. Zet de pot vanaf dat moment in de koelkast.
Eet smakelijk!

Comments